Szakmai í­rások
 
pellcert
enplus
 
umft
westpa
 
nfu

A szilárd biomassza környezetipari á­ga­za­ti sze­re­pé­nek meg­e­rő­sí­té­se a Nyu­gat-Du­nán­tú­lon pel­let klasz­ter lét­re­ho­zá­sá­val és az ah­hoz tar­to­zó klasz­ter­me­nedzs­ment i­ro­da mű­köd­te­té­sé­vel (NYDOP-1.1.1/A-2008-0010)

 
Megújulo Energia Kézikönyv 2010
Melyik kémény jó faapríték és pellet tüzeléshez?

A népszerű gázzal való fűtés helyett vannak alternatív tüzelőanyagok is. Például a faapríték és a pellet. Ha megnézi a tüzelőanyag árakat, akkor azt látja, hogy ezekből a tüzelőanyagokból olcsóbb ugyanannyi hőenergia előállítása, mint a gáztüzelésnél.

A faapríték és pellet tüzelés gazdaságossága mellett nem elhanyagolható szempont a tüzelés környezetbarát jellege sem.

Ezeken az előnyökön túl a tüzelési mód kiválasztásánál azzal is bátran számolhat, hogy ezeket a tüzelőanyagokat ma már viszonylag könnyen meg tudja vásárolni, mert sok helyen be lehet szerezni.

Ha Ön is úgy dönt, hogy ezekkel a tüzelőanyagokkal szeretne fűteni otthon, akkor azonban van néhány olyan dolog, amit szem előtt kell tartania a fűtési rendszer kialakításakor:

Ezeknek a tüzelőberendezéseknek nagyobb helyre lesz szükség, mint egy gázkazánnak. A kazánház kialakításakor ezt is figyelembe kell vennie majd. Azzal is számoljon, hogy az egyszerű és teljesen tiszta gáztüzelés helyett a faaprítékkal és pellettel való tüzelésnél nemcsak több helyre lesz szüksége, hanem a tüzelőanyagot tárolnia is kell, és a tüzelés bizony elfoglaltságot jelent, és kosszal jár.
A fűtési rendszerbe érdemes puffertárolót beépíteni, mert a berendezés élettartamát és a tüzelés hatásfokát is növeli.
Az igazán korszerű faapríték és pellet kazánok zárt tüzelésűek, ezért ezeknek a működtetéséhez megfelelő biztonsági berendezésekre van szükség.
Ezekben a zárt tüzelésű berendezésekben a tökéletes égéshez az égéshez szükséges levegő biztosításáról gondoskodni kell.
A pellettel és faaprítékkal működő kazánok füstelvezetéséhez a hagyományos vegyestüzeléshez is használatos kéményre van szükség. Az egyik legkorszerűbb, és gazdaságosan üzemeltethető kéményt itt találja a pelletkazánokhoz.
A fűtési rendszer tervezésekor gondoljon rá, hogy nagyobb teljesítményű készülékek telepítését be kell jelenteni.
Nagy előnye a faapríték és pellet tüzelésnek, hogy családi házak mellett társasházak fűtéséhez is tökéletesen használható.
Ez a gáztüzeléshez képest több munkával járó, de mindenképp korszerű és környezetbarát fűtési mód gazdaságosan üzemeltethető. A kazánok kiválasztásakor érdemes az automatikus működésű berendezések közül választani, mert ezekkel tud majd igazán hatékonyan fűteni, és így érhet el jelentős megtakarítást a gázfűtéssel szemben.
http://www.dalostuzep.hu/blog/melyik-kemeny-jo-faapritek-es-pellet-tuzeleshez/

« Vissza
 

© 2009. - Magyar Pellet Egyesület  |  Székhely: 8855 Belezna, Pellet major 1.  |  Telefon: +36 93 898 037
Iroda: 8800 Nagykanizsa, Bajcsy Zsilinszky E. u. 106/A.  |  e-mail: posta@mapellet.hu