Sajtószoba
 
pellcert
enplus
 
umft
westpa
 
nfu

A szilárd biomassza környezetipari á­ga­za­ti sze­re­pé­nek meg­e­rő­sí­té­se a Nyu­gat-Du­nán­tú­lon pel­let klasz­ter lét­re­ho­zá­sá­val és az ah­hoz tar­to­zó klasz­ter­me­nedzs­ment i­ro­da mű­köd­te­té­sé­vel (NYDOP-1.1.1/A-2008-0010)

 
Megújulo Energia Kézikönyv 2010
Változott a megújuló energia árazása

Friss kormányrendelet rögzíti a megújuló energia termelésének támogatási rendszerét, de a paragrafusok egy része csak 2018. július 1-jén lép életbe. Az energetikai korszerűsítéseket tervezők, vagy pályázati forrásból megvalósítók számára is érdekes lehet, hogyan alakította át a kormány a támogatási rendszert. A változások a 2017. január 1. után beadott támogatási kérelmekre vonatkoznak.

A megújuló alapú energiatermelés új támogatási rendszerével kapcsolatban új szabályok sora lépett életbe. Bár a törvény (Metár) elvben az év eleje óta él, még hiányoztak egyes végrehajtási rendeletek a törvény bizonyos részeinek – már lezárult – uniós vizsgálata miatt.

A REGULÁK A 2017. JANUÁR 1. UTÁN BEADOTT TÁMOGATÁSI KÉRELMEKRE VONATKOZNAK.

A Metárban fő támogatástípusára, a zöld prémiumra pályázniuk kell a legalább 1 megawattos erőműveknek és az összes szélerőműnek. A támogatás elnyerése érdekében célszerű minél alacsonyabb ajánlatot adni az induló támogatott árra, ám – derül ki a Magyar Közlönyből – megeshet, hogy még a zöld prémium elnyerője köteles fizetni árama átvevőjének. A prémium mértékét ugyanis az aktuális piaci ár és a liciten elért ár különbözete adja, ami akár negatívvá is válhat. Ha a magyar áramtőzsdén egymást követő legalább hat órában a másnapi órás árak negatívak, akkor a következő, hasonló egymást követő órákban nincs támogatás. Zöld prémium legfeljebb húsz évig adható.

Barna prémiumot a már működő biomassza- és biogáz-létesítmények igényelhetnek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH), amely támogatási döntését évente felülvizsgálja. A BARNA PRÉMIUM CSAK AKKORA LEHET, HOGY ELÉG LEGYEN AZ ERŐMŰEGYSÉG GAZDASÁGOS MŰKÖDÉSÉHEZ, KARBANTARTÁSOKKAL ÉS FELÚJÍTÁSOKKAL.

Az 5 megawattosnál nagyobb biomassza- vagy biogázerőműveknek a honlapjukon meghirdetett nyílt pályázaton kell beszerezniük a tüzelőanyagukat.

Fennmarad a korábbi kötelező átvételi rendszer, a KÁT is. KÖZEL VÁLTOZATLAN FELTÉTELEK MELLETT ÁT LEHET LÉPNI BELŐLE A ZÖLD PRÉMIUMOS RENDSZERBE, DE VISSZAÚT NINCS. AZ ÁTLÉPÉS KÖTELEZŐ, HA A TERMELŐ A PIACON IS ÉRTÉKESÍTENI AKARJA AZ ÁRAMÁT.

A MEKH minden év januárjának 10. munkanapjáig közzéteszi azt az árindexet, amelyen az adott évben a KÁT-támogatás vagy a zöld prémium meghatározása alapul.

Biomassza- vagy biogáztermelő csak akkor jogosult támogatásra, ha a létesítményében nagy hatásfok mellett hőt is elő lehet állítani. A biomassza hasznosítójának igazolnia kell, hogy az általa felhasznált fához legálisan, és olyan kereskedőtől, termelőtől jutott, amely betartja az erdők védelméről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletet. Egyéb biomassza-tüzelőanyagnál azt kell igazolni, hogy az nem alkalmas emberi élelmezésre.

KÁT-RA MÁR CSAK A FÉL MEGAWATTOSNÁL KISEBB, ILLETVE A BERUHÁZÁSI TÁMOGATÁSSAL LÉTREJÖTT DEMONSTRÁCIÓS LÉTESÍTMÉNYEK JOGOSULTAK, KIVÉVE A SZÉLERŐMŰVEKET.

A KÁT-termelők létrehozhatnak olyan csoportokat, amelyek naponta egyetlen, összesített áramtermelési menetrendet adnak ki az országos villamosenergia-rendszer egyensúlya fenntartásának érdekében. Ha késnek a menetrend elkészítésével, akkor az adott napon minden eladott kilowattóra áram után 7 forintos pótdíjat kell fizetniük. Ha nem tartják a menetrendjüket, az eltérés mértékétől és az áramtermelő technológiától függ a pótdíja mértéke. Biomassza és biogáz esetén nagyobb, naperőműveknél kisebb a szigor.

A kormányrendelet fenti, részlegesen ismertetett paragrafusai (egy bekezdés kivételével) a múlt pénteken hatályba léptek. A menetrendtartást, a pótdíjazásokat és az elszámolásokat érintő további hét majd csak 2018. július 1-jétől él.
http://magyarmezogazdasag.hu/2017/10/26/valtozott-megujulo-energia-arazasa
 

« Vissza
 

© 2009. - Magyar Pellet Egyesület  |  Székhely: 8855 Belezna, Pellet major 1.  |  Telefon: +36 93 898 037
Iroda: 8800 Nagykanizsa, Bajcsy Zsilinszky E. u. 106/A.  |  e-mail: posta@mapellet.hu