Hírek
 
pellcert
enplus
 
umft
westpa
 
nfu

A szilárd biomassza környezetipari á­ga­za­ti sze­re­pé­nek meg­e­rő­sí­té­se a Nyu­gat-Du­nán­tú­lon pel­let klasz­ter lét­re­ho­zá­sá­val és az ah­hoz tar­to­zó klasz­ter­me­nedzs­ment i­ro­da mű­köd­te­té­sé­vel (NYDOP-1.1.1/A-2008-0010)

 
Megújulo Energia Kézikönyv 2010
Olcsóbb lenne, ha mindenki átállna a megújulókra

Ezt mondja egy friss finn-német tanulmány, ami szerint 2050-ig megvalósítható, hogy az egész világnak megújuló források biztosítsák az energiát.

Megvalósítható a globális, kizárólag megújuló alapú energtiatermelő és -tároló rendszer állapította meg közös tanulmányában a finn Lappeenranta Műszaki Egyetem és a német energy Watch Group (EWG) nonprofit szervezet, amit az ENSZ Bonnban zajló klímavédelmi konferenciájára időzítettek.

A tanulmány készítői megállapítják, hogy a megújuló forrásokat kiaknázó, jelenleg elérhető technológiával is képesek lennénk 2050-re fedezni a globális energiaigényt, az év minden napjának minden órájában és még költséghatékonyabb is lenne, mint a jelenlegi, túlnyomórészt fosszilis energiahordozókon és nukleáris energián alapuló rendszer.

Úgy becsülték, hogy olcsóbb is lenne az energia fajlagos ára: a 2015-ös 70 dolláros árhoz képest, 52 dollár lenne megawattóránként. Ezen felül 36 millió munkahelyet is teremtenének az ezzel járó beruházások.

A tanulmányban a megújuló technológiák költségeinek jelenleg is megfigyelhető meredek esésével számoltak, és azzal, hogy a termelés

69 százalékát napelemek,
18 százalékát szélturbinák,
8 százalékát vízerőművek,
2 százalékát biomassza adná.
Kulcsszerepet kapnának az energiatároló akkumulátorok, ezekben a globális energiaigény 31 százalékát tárolnánk el.

“Semmi értelme akár egy dollárt is fosszilis vagy nukleáris energiatermelésbe fektetni. A megújuló források költséghatákony energiauténpütlást jelentenek. Fel kell hagyni a szén, az atom, a gáz vagy az olaj felhasználásnak bárminemű további bővítésével.

Több pénzt kell a megújulókba és az ezekhez szükséges tároló és hálózati infrastruktúrába fektetni. Bármi más fölösleges pénzkidobást jelent, és csak fokozza a globális felmelegedést” - idézte az Energy Live News Hans-Josef Fellt, az EWG elnökét.
http://greenport.hu/cikk/669-olcsobb-lenne-ha-mindenki-atallna-a-megujulokra
 

« Vissza
 

© 2009. - Magyar Pellet Egyesület  |  Székhely: 8855 Belezna, Pellet major 1.  |  Telefon: +36 93 898 037
Iroda: 8800 Nagykanizsa, Bajcsy Zsilinszky E. u. 106/A.  |  e-mail: posta@mapellet.hu