Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mapellet.hu_info/html/libs/Smarty_Compiler.class.php on line 363
Magyar Pellet Egyesület -
Gy.I.K.
 
pellcert
enplus
 
umft
westpa
 
nfu

A szilárd biomassza környezetipari á­ga­za­ti sze­re­pé­nek meg­e­rő­sí­té­se a Nyu­gat-Du­nán­tú­lon pel­let klasz­ter lét­re­ho­zá­sá­val és az ah­hoz tar­to­zó klasz­ter­me­nedzs­ment i­ro­da mű­köd­te­té­sé­vel (NYDOP-1.1.1/A-2008-0010)

 
Megújulo Energia Kézikönyv 2010

Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mapellet.hu_info/html/libs/Smarty_Compiler.class.php on line 363
1. Mi a pellet?
2. Milyen a jó pellet?
3. Milyen pellettel működő tüzelőberendezések léteznek?
4. Min dolgozik a Magyar Pellet Egyesület?
5. Miért jó Magyarországnak a pelletágazat fejlődése?
6. Miért kiváló hatásfokú a pellet-tüzelés?
7. Miért van szükség hazai pellet-szabványra?
8. Miért érdemes pelletfűtésre váltani?
9. Tényleg környezetbarát energiaforrás a pellet?
1. Mi a pellet? 

A pellet, mint biomassza alapú tüzelőanyag, megújuló energiaforrás. A pellet 100%-ban természetes fa illetve biomassza alapanyagból sajtolt, 4-16 mm átmérőjű, henger alakú granulátum, mely rendkívül jó égési tulajdonságokkal rendelkezik, jellemzően hulladék fűrészporból és faforgácsból préselik össze nagy nyomáson. Kötőanyagként a fában természetesen jelenlévő, a préseléskor kiváló lignin szolgál, semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot nem tartalmaz. Rendkívül jó égési tulajdonságai miatt speciális kazánokban elégetve a pelletfűtés hatásfoka meghaladhatja a 90%-ot, szemben a fás kazánok 60%-os, a hagyományos gázkazánok 80%-os hatásfokával.

2. Milyen a jó pellet? 

Felülete sima, fényes, hosszirányú repedésektől mentes. Az ilyen felületű pellet nagy valószínűséggel megfelelő sűrűségű/tömörségű (optimális présnyomás és hőmérséklet közepette készült), azaz tömörsége, kopásállósága, morzsalékolódása is megfelelő. A sűrűség ellenőrzését oly módon is elvégezhetjük, hogy vízbe ejtünk pár darab pelletet, amelyeknek el kell süllyedniük, hiszen az elvárt sűrűség nagyobb, mint 1 kg/dm3. Törésteszt: válasszunk ki 5-10 db pelletet a halmazból és törjük ketté őket, ha nehezen, roppanva törnek éles törésvonalat, és kagylós felületet hagyva, az a megfelelő tömörség jele. Ha a pellet kézzel elmorzsolható, biztosan nem jó minőségű. Amennyiben hajolva, inkább repednek mint törnek, akkor nem megfelelő a sűrűség. Szemrevételezéses eljárás: ha a csomagolást átforgatva megnézzük, hogy mennyi morzsalék van a zsák alján; ha nagy mennyiségben van jelen az azt mutatja, hogy a présnyomás és hőmérséklet nem volt megfelelő, esetleg túl száraz alapanyag került a présbe. Érdemes a méreteloszlást is ellenőrizni: ha sok apró pellet is van a halmazban, az szintén a nem megfelelő minőségre utal. A friss, meleg pellet szaga intenzív és kellemes, de a kihűléssel gyorsan elillan, így vásárláskor már nem használható minősítésre. A szín nyújthat némi utalást a minőségre, de ennek értékeléséhez nagy tapasztalatra van szükség; a tiszta „fehér" pellet valószínűleg nem tartalmaz kérget, de lehet, hogy a pellet csak attól sötétebb, hogy csak keményfából készült, vagy a présnyomás volt magas és kissé megégett a felület. Amennyiben szürkés foltokat látunk a pellet felületén, az az alapanyag nem megfelelő tárolására, és ennek következtében megkezdődött káros biológiai folyamatokra (gombásodás) utalnak, melyek jelentős minőségromláshoz vezethetnek.

3. Milyen pellettel működő tüzelőberendezések léteznek? 

A tüzelőberendezéseket két csoportra osztjuk: kandallók és kazánok. Kandallók: jellemzően 6-20 kW-ig terjedő teljesítményű berendezések, melyek beépített pellet-tartállyal rendelkeznek. Alkalmasak nagyobb helyiségek, de akár közepes méretű családi házak hő-szükségletének ellátására is. Az automata pelletadagolás miatt szoba-termosztátról vezérelhetők, így a fűtés nem igényel törődést a néhány naponta szükséges feltöltésen és az előírt karbantartáson felül. A kandallókat is két csoportra oszthatjuk: a központifűtésre köthetők, ill. a csak konvekciós elven működő berendezésekre. A központi fűtésre köthető ún. vízteres kandallók alkalmasak akár a használati melegvíz és a fűtéshez szükséges meleg víz előállítására is.

Kazánok: a kandallókkal ellentétben a kazánok nem képesek közvetlenül helyileg hőt leadni a levegőbe, csak a használati és a fűtéshez szükséges meleg víz előállításra alkalmasak. Szintén automatizált működésűek, mint a kandallók, de általában nagyobb hamutárolóval, nagyobb beépített pellet-tartállyal, illetve külső tartályból adagolásra képest szállítórendszerrel is rendelkezhetnek. Teljesítményük jóval meghaladhatja a kandallókét: 10-100 kW, de akár még a 100 kW-ot is meghaladó teljesítményű berendezések is léteznek. Előnye a kazánoknak, hogy akár 4-6 hétre is megfeledkezhetünk a tüzeléssel való törődésről, és akkor is csak apró karbantartási feladataink akadnak. A tetszőleges méretű külső pellet tartály megválasztásakor elérhetjük akár azt is, hogy fűtési szezononként csak egyszer kelljen a feltöltéssel foglalkoznunk.

4. Min dolgozik a Magyar Pellet Egyesület? 

A MPE több, mint 30 tagja azon dolgozik, hogy törésektől, visszaesésektől mentesen tudjon fejlődni a pelletágazat Magyarországon, hogy a piaci szereplők számára hosszútávon tisztes megélhetést biztosíthasson, a fogyasztók pedig szabályozott és ellenőrzött piacról tudjanak minőségi terméket vásárolni. Ezért Minőségi Védjegy programot dolgozott ki, amely informálja a fogyasztókat és a piaci szereplőket, valamint népszerűsíti a pelletet, - ezt a kiváló, megújuló, magyar munkahelyeket teremtő, környezetbarát és olcsó fűtőanyagot.

5. Miért jó Magyarországnak a pelletágazat fejlődése?  

A Magyar Pellet Egyesület számításai szerint egy hatéves piacfejlesztési program végigvitelével az ágazat több, mint 1600 főnek biztosíthatna új munkalehetőséget. A pelletgyártás, pelletpiac felélénkülése kiváló lehetőség a regionális tőkeképzésre (szolgáltatások, helyben maradó profit, helyi adók), hiszen az energiára kiadott pénzünkre rakódó profit így nem hagyja el az országot a csővezetékeken keresztül, hanem helyben marad és újabb munkahelyeket teremt, illetve növeli a fogyasztást és így az életszínvonalat vagy a megtakarításokat. A lakosságnál keletkező költségmegtakarítás értéke nemzeti szinten, mai árakon számolva: 35,5 Mrd forint lehet évente a célkitűzés elérésekor.

6. Miért kiváló hatásfokú a pellet-tüzelés? 

Amikor pellettel fűtünk, akkor tulajdonképpen fát égetünk. Méghozzá úgy, hogy biztosítjuk a fatüzeléshez szükséges ideális feltételeket, az égést befolyásoló szinte valamennyi tényező (szereplő) vonatkozásában, ezért ilyen magas hatásfokú a pellettüzelés. Ugyanis:

- A tüzelőanyag nedvességtartalma cca 10%

- Geometriai méretei: átmérő (általában): 6-8 mm, hossza: 2-4 cm

- A formája miatt szinte folyadékként viselkedik, azaz jól adagolható, tömegéhez viszonyítva nagy a felülete, azaz jól gázosodik

- A pelletégők rendelkeznek égési levegő ventillátorral, azaz mindig a megfelelő mennyiségű oxigén kerül az égéstérbe, valamint nagyon jó a fagáz-levegő keveredés

- Az adagolhatóság (forma) miatt automatizálható a begyújtás és a tüzelőanyag adagolás is, így az égés során a tüzelőanyag (pellet) szinte folyamatosan nagyon kis adagokban érkezik a tűztérbe

- A szinte tökéletes égés miatt alig keletkezik hamu (> 0,5 %), amit elég akár havonta (de bizonyos készülékeknél akár félévente) egyszer kitakarítani

7. Miért van szükség hazai pellet-szabványra? 

Azért, hogy a fogyasztók megfelelő támpontot kapjanak ahhoz, hogy valóban jó minőségű pelletet vásároljanak.

Jelenleg Európában számos nemzeti tűzipellet szabvány létezik, melyek közül a 3 legjelentősebb a svéd (SS187120), a német (DIN 51731), illetve az osztrák (ÖNORM M1735).

Ezen eltérő kritériumokat megfogalmazó szabványok a nemzetközivé váló kereskedelemben eléggé sok problémát okoztak, így szükségessé vált kidolgozni az egységes, mindenki által elfogadott, úgynevezett technológiai szabványokat (CEN/TS 14588:2003, illetve CEN/TS 14961:2005).

Sajnos magyarországi szabvány jelenleg nem létezik, így csak a fenti normatívákra lehetne támaszkodni, illetve a felhasználói tapasztalatok/igények szűrhetnek a piacon lévő termékek között, de ez általában sok negatív élmény után használható eljárás.

Ezért a Magyar Pellet Egyesület és az általa életre hívott Nyugat-Dunántúli Pellet Klaszter kiemelt célként kezeli a hazai minősített termékpálya rendszer (pelletszabvány) ezen túlmenően pedig a szakember-képzési rendszer kialakítását .

8. Miért érdemes pelletfűtésre váltani? 

Mert olcsó és környezetkímélő. Jó befektetés már középtávon is, mert minimum 35 %-os fűtésköltség megtakarítást jelent a gázról pelletalapú rendszerre való átállás. Megoldás ez az egyre feszítő ellátásbiztonság problémájára, és válasz a kimerülőben lévő fosszilis energiahordozó készletek (gáz, olaj, szén) okán bekövetkező energiakrízisre. S nem utolsó sorban: kényelmes fűtési megoldás, hiszen a pelletkandallók és pelletkazánok teljesen automatikus üzemmódúak.

9. Tényleg környezetbarát energiaforrás a pellet? 

A pelletgyárakban vagy fahulladékot, vagy kizárólag erre a célra termesztett energiaültetvényekről származó faaprítékot, illetve agripellet előállításakor egyéb mezőgazdasági maradványokat használnak fel. Emiatt egy erdei fát sem kell kivágni! Ráadásul a fapellet égetésekor csak annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit a növény az élete során megkötött, illetve amennyi a fa természetes korhadásakor amúgy is felszabadulna, - ugyanez igaz az agripelletre is. Így ez a megújuló energiaforrás a gázzal szemben klímasemleges.

 

© 2009. - Magyar Pellet Egyesület  |  Székhely: 8855 Belezna, Pellet major 1.  |  Telefon: +36 93 898 037
Iroda: 8800 Nagykanizsa, Bajcsy Zsilinszky E. u. 106/A.  |  e-mail: posta@mapellet.hu